PROJECTES

Galeria dels projectes desenvolupats aquests darrers anys. Podreu conèixer amb tot detall com conceptualitzem els projectes i com els executem.
P
patrimoni
Espais d’interpretació
MUSEU MINES DE CERCS
MUSEU MINES DE CERCS
El Museu de les Mines de Cercs permet al visitant conèixer com funcionava una colònia minera dedicada al carbó. A través de la visita virtual podreu endinsar-vos en la mina, el museu, el teatre, el bar, o els rentadors, i fins i tot tenir una perspectiva aèria 360 de tota la colònia. Disposeu de recursos interpretatius com imatges antigues, vídeos, àudios, i textos explicatius, que us faciliten la immersió històrica que ens proposa el museu.
P
patrimoni
Espais d’interpretació
MUSEU DE MARICEL
MUSEU DE MARICEL
Mitjançant fotografies de 360° que permeten captar cada racó del museu, s'ha creat un recorregut virtual on s'incorporen recursos d'àudio, imatges, text, i vídeos, per donar informació de les sales, i de les obres més destacades del museu. El recorregut es duu a terme a través de les icones que es troben a les sales, que permeten desplaçar-se per aquestes, i obtenir informació de les obres. Disposa també d'altres funcionalitats molt intuïtives per a l'usuari, que l'ajudaran a gaudir d'una bona experiència visitant el Museu de Maricel de manera virtual.
P
patrimoni
Espais d’interpretació
MUSEU DEL CAU FERRAT
MUSEU DEL CAU FERRAT
Mitjançant fotografies de 360° que permeten captar cada racó del museu, s'ha creat un recorregut virtual on s'incorporen recursos d'àudio, imatges, text, i vídeos, per donar informació de les sales, i de les obres més destacades del museu. El recorregut es duu a terme a través de les icones que es troben a les sales, que permeten desplaçar-se per aquestes, i obtenir informació de les obres. Disposa també d'altres funcionalitats molt intuïtives per a l'usuari, que l'ajudaran a gaudir d'una bona experiència visitant Cau Ferrat de manera virtual.
P
patrimoni
Espais d’interpretació
ROMÀNIC ARAN 360
ROMÀNIC ARAN 360
La Val d'Aran presenta un important patrimoni vinculat a les seves esglésies romàniques. A través d'aquesta visita virtual podreu conèixer la importància artística i arquitectònica de les esglésies que s'hi mostren. Es tracta d'una primera fase, que s'anirà ampliant amb contingut interpretatiu, i nous elements patrimonials.
P
patrimoni
Espais d’interpretació
VISITA VIRTUAL AL MATBC
VISITA VIRTUAL AL MATBC
El Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu reuneix una de les col•leccions més singulars del país, on destaca la Farmàcia Balvey, formada pel mobiliari original de 1780 i per més de 200 pots de ceràmica de 1827. A la planta baixa s’hi ubica el jardí botànic, dedicat a les plantes remeieres amb espècimens d’aprofitament medicinal, es presenta com una sala d’exposicions a l’aire lliure, i amb el qual es complementa la temàtica central del museu: la salut i el benestar. A través de la visita virtual 360 podreu conèixer de primera mà aquest equipament, amb informació dels punts d’interès més rellevants.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
BCIL Nòria Canal de Pinyana
BCIL Nòria Canal de Pinyana
Redacció de la memòria tècnica per a la declaració de la Nòria del Canal de Pinyana (Rosselló, Segrià), com a Bé Cultural d’Interès Local. Es tracta d’una infraestructura singular, construïda al Canal de Pinyana ( el més antic de Catalunya). Tot i que no es molt antiga, representa un element característic en la història no solament d’aquest canal, sinó de totes les séquies i canals que des de fa segles reguen les hortes de Lleida, i de les quals se’n conserven ben poques. En podem diferenciar diferents parts: • La Nòria • El canal d’entrada i sortida de l’aigua del canal • L’estructura de suport • Els canals de transport de l’aigua i aqüeducte.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
BCIL Necròpolis Tossa de Baix
BCIL Necròpolis Tossa de Baix
Redacció de la memòria tècnica per a la declaració de la Necròpolis de la Tossa de Baix (Rosselló, Segrià), com a Bé Cultural d’Interès Local. Aquesta necròpolis conjuntament amb unes altres que trobem als municipis veïns, és un dels elements més singulars del patrimoni rural del nord del Segrià. En primer lloc per la seva tipologia, ja que en trobem ben poques, i en segon lloc, per que es troben en un aflorament de roca, un tipus de terreny que pràcticament no es troba en aquest territori, i els pocs que es troben estan destinats a necròpolis medievals, sitges, o trulls. Es tracta d'un conjunt de 55 tombes excavades en l'aflorament rocós, les tombes estan orientades oest-est. Entre el conjunt hi ha tombes de diferents tamanys, unes es poden considerar d'adults i altres d'infantils. La tipologia de les tombes és la següent: rectangulars i trapezoïdals i forma de banyera.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
BCIL Necròpolis d'Escalç
BCIL Necròpolis d'Escalç
Redacció de la memòria tècnica per a la declaració de la Necròpolis d’Escalç, com a Bé Cultural d’Interès Local. Són un dels elements més singulars del patrimoni rural del nord del Segrià. En primer lloc per la seva tipologia, ja que són els únics d’aquestes característiques, i en segon lloc, per que es troben en un aflorament de roca, un tipus de terreny que pràcticament no es troba en aquest territori, i els pocs que es troben estan destinats a necròpolis medievals. La necròpolis està formada per un conjunt de 56 tombes excavades en l'aflorament rocós que corona la serreta. Hi ha esquerdes nord-sud que parteixen en dos algunes de les tombes (orientades est/oest). S'observen tombes d'adults (el 70%) i d'infantils (30%).
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
BCIL Trullets de Benavent de Segrià
BCIL Trullets de Benavent de Segrià
Redacció de la memòria tècnica per a la declaració dels Trullets de Benavent de Segrià, com a Bé Cultural d’Interès Local. Són un dels elements més singulars del patrimoni rural del nord del Segrià. En primer lloc per la seva tipologia, ja que són els únics d’aquestes característiques, i en segon lloc, per que es troben en un aflorament de roca, un tipus de terreny que pràcticament no es troba en aquest territori, i els pocs que es troben estan destinats a necròpolis medievals. Formen un conjunt de 24 trulls. Cadascun dels trulls està format per dos dipòsits connectats entre ells
P
patrimoni
Recerca i investigació
Patrimoni Vilada
Patrimoni  Vilada
Per encàrrec de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, vam realitzar la revisió del Mapa de Patrimoni Cultural de Vilada. Els mapes de patrimoni cultural és un dels serveis que ofereix la Diputació de Barcelona als seus municipis. Són una eina de coneixement que pretén recollir exhaustivament el patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural d'aquells municipis que en sol•liciten la realització, per tal que es puguin establir mesures de recerca, protecció, conservació i rendibilització social.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Dipòsit Macià
Dipòsit Macià
Redacció del projecte per a la recuperació de l'antic dipòsit d'aigua de Puigverd de Lleida. Dissenyat per Francesc Macià, es tracta de la primera construcció de formigó armat de l'Estat espanyol. La proposta rebrà finançament de la Diputació de Lleida per tal de poder executar l'obra. Està previst que aquest 2019 es dugui a terme l'actuació.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Ermita Santa Caterina
Ermita Santa Caterina
Redacció del projecte per a la recuperació de l'ermita de Santa Caterina i el seu entorn, al municipi d'Arbeca (les Garrigues). La proposta rebrà finançament de la Diputació de Lleida per tal de poder executar l'obra. Està previst que aquest 2019 es dugui a terme l'actuació.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Molí de Térmens
Molí de Térmens
Redacció del projecte per a la restauració del Molí medieval de Térmens (la Noguera). La proposta es va presentar als ajuts Leader, rebent el finançament per tal de poder executar-se el projecte. Està previst que aquest 2019 es dugui a terme l'actuació.
P
patrimoni
Formació
Curs Guies
Curs Guies
El Consell Comarcal de les Garrigues organitzà un curs de formació en la interpretació del patrimoni, i el guiatge vinculat al món de l’oli a les Garrigues Històriques ( Garrigues i Segrià Sec). Des d’INSITU, vam dissenyar el curs i les sessions, i en les quals també hi vam participar amb altres professionals del patrimoni i el turisme. El curs s’inicià el 14 de setembre, i finalitzà el 17 de novembre amb sessions els divendres a les tardes i els dissabtes al matí.
P
patrimoni
Recerca i investigació
Patrimoni Vallfogona
Patrimoni Vallfogona
Realització d’un inventari del patrimoni cultural i natural del municipi de Vallfogona de Balaguer ( la Noguera). S’han inclòs un centenar d’elements del patrimoni immoble, moble, documental, immaterial, i natural. El projecte ha inclòs mesures per tal que l’Ajuntament de Vallfogona de Balaguer pugui intervenir en el seu patrimoni des del punt de vista de la recerca, la conservació, la protecció, i la posada en valor. Els elements es poden visualitzar a través d’INSTAMAPS.
P
patrimoni
Recerca i investigació
Patrimoni Ondara
Patrimoni Ondara
Inventari del Patrimoni Etnològic del riu Ondara a la comarca de l’Urgell: Tàrrega, Vilagrassa, i Anglesola. Podeu consultar els elements i les seves característiques, en l’INSTAMAPS adjunt.
P
patrimoni
Recerca i investigació
Patrimoni Térmens
Patrimoni Térmens
Realització d’un inventari del patrimoni cultural i natural del municipi de Térmens ( la Noguera). S’han inclòs un centenar d’elements del patrimoni immoble, moble, documental, immaterial, i natural. El projecte ha inclòs mesures per tal que l’Ajuntament de Térmens pugui intervenir en el seu patrimoni des del punt de vista de la recerca, la conservació, la protecció, i la posada en valor. Els elements es poden visualitzar a través d’INSTAMAPS.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Declaració BCIL Església de Santa Mª del Camí
Declaració BCIL Església de Santa Mª del Camí
Redacció de la memòria tècnica per a la declaració de l’Església de Santa Maria del Camí ( Argençola), com a Bé Cultural d’Interès Local. Es tracta d’una església del segle XIII, ubicada al costat de l’antic Camí Ral, que comunicava Barcelona amb Lleida.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Declaració BCIL Molí d’Albarells
Declaració BCIL Molí d’Albarells
Redacció de la memòria tècnica per a la declaració del Molí d’Albarells ( Argençola), com a Bé Cultural d’Interès Local. Es tracta del molí paper documentat més antic de Catalunya ( 1193). La seva declaració, pot significar l’inici de la seva recuperació.
P
patrimoni
Didàctica del patrimoni
PROJECTE EDUCATIU PINTURES RUPESTRES DEL COGUL
PROJECTE EDUCATIU PINTURES RUPESTRES DEL COGUL
Projecte educatiu que desenvolupat per al Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul. Hem dissenyat 5 activitats didàctiques que van més enllà del que és estrictament l’art rupestre, i que busquen connectar-lo tant amb les societats que el van crear com amb la societat actual en la qual vivim. Les 5 activitats han estat adaptades als currículums aprovats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per a cadascuna de les etapes educatives i per tant, totes les activitats proposades s’adeqüen a les competències i àrees del coneixement establertes per a cadascun dels nivells.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Redacció projecte itinerari del Cogul
Redacció projecte itinerari del Cogul
Redacció del projecte per a l’adequació de l’itinerari del nucli del Cogul, fins a la Peixera, i el PEIN Mas de Melons.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Sender Peixera Castelló de Farfanya
Sender Peixera Castelló de Farfanya
Redacció del projecte per a l’adequació de l’itinerari fins a la Peixera del riu Farfanya, a Castelló de Farfanya. El recorregut surt del pont medieval al nucli, i continua per la serra paral·lela al riu, fins a arribar a la peixera. El projecte fou subvencionat un 70% en la convocatòria d’ajuts d’Espais Naturals.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Recuperació i adequació Pou d’Avall d’Almatret
Recuperació i adequació Pou d’Avall d’Almatret
Redacció del projecte per a l’adequació de l’itinerari fins al Pou d’Avall, restauració de l’abeurador, la bassa, i les teuleries, i senyalització dels punts d’interès. Aquest projecte va rebre posteriorment el 80% de finançament del programa Leader, per a la seva execució.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Revisió proteccions BCIL Cercs
Revisió proteccions BCIL Cercs
Revisió de les proteccions dels béns catalogats del municipi de Cercs, centrats principalment en les masies. Hem realitzat treball de camp, analitzant els elements, per poder fer l’informe necessari per entregar als Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central, per tal que aquest passés per la Comissió Avaluadora, i ratifiqués la nostra proposta.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Declaració BCIL St.Mª Guardiolans
Declaració BCIL St.Mª Guardiolans
Expedient per a la declaració de l’ermita d’origen romànic de Santa Magdalena de Guardiolans, ubicada al municipi de Vilada, Berguedà, com a Bé Cultural d’Interès Local. L’església de Santa Magdalena de Guardiolans és d’origen Baix Medieval. Capella, ja esmentada al 839 (Gardilane), la construcció actual és del segle XII amb modificacions als segles XVII, XVIII i XX. Va ser declarat oficialment BCIL pel Consell Comarcal del Berguedà el 07/07/2010 amb el núm. de registre 3293-I.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Cens d’Arxius de Catalunya: Berguedà
Cens d’Arxius de Catalunya: Berguedà
Programa per a la protecció, conservació, coneixement i estudi del patrimoni documental de Catalunya. L’elaboració material del Cens d’Arxius s’organitza comarcalment i és dirigida de l’arxiu comarcal corresponent. Concretament INSITU va desenvolupar l’estudi de la comarca del Berguedà visitant cada un dels centres d’arxiu identificats a la comarca i elaborant-ne una unitat censal que després s’uneix a la base de dades de la Subdirecció General d’Arxius i Gestió Documental (SGAiGD).
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Documentació i catalogació Museu M. de Cercs
Documentació i catalogació Museu M. de Cercs
Per encàrrec de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona hem realitzat les tasques de suport a documentar i catalogar 168 peces de la col·lecció del Museu de les Mines de Cercs (Berguedà), les quals estaven dipositades en el magatzem.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Cabana del Corral nou de Verdú
Cabana del Corral nou de Verdú
El projecte promogut per Aigües del Segarra Garrigues d’acord amb l’Ajuntament de Verdú ha executat l’empresa Iltirta Arqueologia SL amb qui hem tingut l’oportunitat de col·laborar en tot el procés d’estudi i documentació. Estudi detallat dels volums i característiques de la cabana i posterior trasllat a conseqüència de l’afectació del seu emplaçament per la xarxa de distribució del regadiu del sistema Segarra Garrigues. Aquesta cabana fou reconstruïda de nou al poble de Verdú.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Catàleg de Masies i Cases Rurals de Penelles
Catàleg de Masies i Cases Rurals de Penelles
Inventari de les masies i cases rurals del municipi de Penelles, per a la seva inclusió al Catàleg de Masies i Cases Rurals de Penelles. Aquest Catàleg, forma part del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.
P
patrimoni
Recerca i investigació
Inventari del patrimoni de la Vall dels Horts
Inventari del patrimoni de la Vall dels Horts
Inventari dels elements d’interès patrimonial de la Vall dels Horts, ubicada entre Maials i Llardecans, al Segrià. Aquest inventari s’utilitzà per a la realització d’un itinerari senyalitzat.
P
patrimoni
Recerca i investigació
Lladorre Entreguerres
Lladorre Entreguerres
Projecte de recerca centrat en la Guerra Civil, l’Exili, els evadits europeus, i els maquis, al municipi de Lladorre. Aquest projecte ha servit per identificar punts d’interès històric per al posterior projecte de senyalització. En aquest projecte va col·laborar la historiadora Noemí Riudor.
P
patrimoni
Recerca i investigació
Patrimoni Calaf
Patrimoni  Calaf
Per encàrrec de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, vam realitzar el Mapa de Patrimoni Cultural de Calaf. Els mapes de patrimoni cultural és un dels serveis que ofereix la Diputació de Barcelona als seus municipis. Són una eina de coneixement que pretén recollir exhaustivament el patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural d'aquells municipis que en sol•liciten la realització, per tal que es puguin establir mesures de recerca, protecció, conservació i rendibilització social.
P
patrimoni
Recerca i investigació
Mapa del Patrimoni Cultural d’Orpí
Mapa del Patrimoni Cultural d’Orpí
Per encàrrec de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, vam realitzar el Mapa de Patrimoni Cultural d'Orpí. Els mapes de patrimoni cultural és un dels serveis que ofereix la Diputació de Barcelona als seus municipis. Són una eina de coneixement que pretén recollir exhaustivament el patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural d'aquells municipis que en sol•liciten la realització, per tal que es puguin establir mesures de recerca, protecció, conservació i rendibilització social.
P
patrimoni
Formació
Curs Creació Empreses Culturals
Curs Creació Empreses Culturals
Seminari sobre creacions d’empreses culturals i turístiques impartit als alumnes del Màster en Patrimoni Cultural i Desenvolupament Local de la Universitat de Lleida. Sessions pensades per tal que els alumnes puguin conèixer de primera altres sortides professionals dins del cap del patrimoni cultural, i els passos a seguir per tal de desenvolupar una idea de negoci.
P
patrimoni
Espais d’interpretació
Obert als 60’s
Obert als 60’s
Exposició temporal que recull el testimoni oral del comerç tradicional de la ciutat de Berga mitjançant l’entrevista als botiguers del barri vell, a l’hora que redescobreix espais del barri vell concorreguts únicament un parell de cops l’any, coincidint amb el Passacarrers de la Patum.
P
patrimoni
Protecció, restauració i conservació
Projecte adequació sender de la Muralla d’Àger
Projecte adequació sender de la Muralla d’Àger
Redacció del projecte per a l’adequació de l’entorn de les muralles d’Àger, i el pou de gel. Aquest projecte es va presentar a la convocatòria de l’1,5% Cultural, i ha estat seleccionat per a rebre finançament. El projecte executiu es realitzarà durant aquest 2016.
P
patrimoni
Recerca i investigació
Mapa del Patrimoni Cultural d’Argençola
Mapa del Patrimoni Cultural d’Argençola
Per encàrrec de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, vam realitzar el Mapa de Patrimoni Cultural d'Argençola. Els mapes de patrimoni cultural és un dels serveis que ofereix la Diputació de Barcelona als seus municipis. Són una eina de coneixement que pretén recollir exhaustivament el patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural d'aquells municipis que en sol•liciten la realització, per tal que es puguin establir mesures de recerca, protecció, conservació i rendibilització social.
P
patrimoni
Projectes i plans estratègics
PLA D’USOS I GESTIÓ DE LA TOSSA DE MONTBUI
PLA D’USOS I GESTIÓ DE LA TOSSA DE MONTBUI
Projecte desenvolupat per l’empresa STOA Propostes Culturals i Turístiques. Hem col·laborat en diverses parts del projecte, entre elles l’anàlisi i diagnosi, la conceptualització, i en les propostes d’usos i gestió.
P
patrimoni
Espais d’interpretació
Documentació Centre Visitants Pallars
Documentació Centre Visitants Pallars
Preparació i redacció dels continguts per al document del projecte executiu de l’Epicentre de Tremp.
P
patrimoni
Recerca i investigació
Patrimoni Cultural de Calonge de Segarra
Patrimoni Cultural de Calonge de Segarra
Per encàrrec de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, vam realitzar el Mapa de Patrimoni Cultural de Calonge de Segarra. Els mapes de patrimoni cultural és un dels serveis que ofereix la Diputació de Barcelona als seus municipis. Són una eina de coneixement que pretén recollir exhaustivament el patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural d'aquells municipis que en sol•liciten la realització, per tal que es puguin establir mesures de recerca, protecció, conservació i rendibilització social.